Olee olee - Reisverslag uit Makassar, Indonesië van Op reis met juffrouw Jannie - WaarBenJij.nu Olee olee - Reisverslag uit Makassar, Indonesië van Op reis met juffrouw Jannie - WaarBenJij.nu

Olee olee

Blijf op de hoogte en volg Op reis met juffrouw Jannie

22 September 2005 | Indonesië, Makassar

"Mijn vader is zwaar ziek"
"Hoelang al"?
"Zes maanden, het is tijd voor zijn begrafenis ceremonie"
Verschrikt kijk ik de man aan. Wat bedoeld hij?
"We hebben genoeg gespaard en de familie kan zijn aandeel leveren"
Ik heb geen flauw benul wat hij van plan is, maar het maakt me bang.

Het Toraja volk is zo'n 3000 jaar voor Christus geland op Sulawesi. Door latere migranten zijn ze verdreven naar het binnenland waar ze tot het begin van de 20ste eeuw geisoleerd hebben geleefd. De Tongkonan, heeft een dak met de vorm van een boot en de voordeur is gericht op het noorden. Het familiehuis blijft altijd binnen de familie en vormt de verbinding tussen deze wereld en Puya. Om naar de wereld van de voorvaderen te reizen heb je vervoer en eten nodig, ook zijn er geen voorzieningen. Als je tegen over Puang Matua staat wordt je geacht je credit waardigheid te tonen, anders kan je rechts om keer. De geest van de dode blijft dus bij het lichaam totdat genoeg buffels en varkens kunnen worden geofferd voor de reis naar en het verblijf in Puya. Tot de begrafenis ceremonie wordt het lichaam in de Tongkonan bewaard, gebalsemd met formaline en met bamboe draines om het lichaamsvocht af te voeren. Tot de ceremonie wordt er gesproken over de zwaar zieke.

De ovale kist met de zwaar zieke wordt uit het familiehuis gedragen en de zieke is nu officieel dood verklaard. De familie kan nu huilen om het verlies. De buffels en varkens worden opgepoetst en gepresenteerd. Belasting inspecteurs staan bij de ingang van het ceremonie terrein om te noteren hoeveel mensen er zijn en wat ze hebben meegenomen. Belasting wordt in natura betaald, voedsel voorziening voor het plaatselijk bestuur?
We zijn uitgenodigd voor de 2de dag en brengen een olee olee mee. Na de familie een hand te hebben gegeven gaan we in de genodigden ruimte zitten. Voorzien van zoete thee en langgerekte oliebollen met sesamzaad kijken we toe. Het geofferde vlees wordt verdeeld door een onafhankelijke verdeelmeester tussen familie, genodigden en belastinginners.
Vanuit de hoogte kijkt de dode toe, morgen begint zijn lange reis naar Puya. De kist wordt dan geplaatst in een rotsgraf met daar voor een Tau Tau, het houtenbeeld dat de overledene voorsteld.

We zijn opweg naar Makassar waar vandaan we vanavond naar Java vliegen. Budin is aan 1 van zijn telefoons.
"Mijn vrouw heeft een feestje georganiseerd. De hele familie zit thuis op ons te wachten".
Zijn zoontje is een paar dagen geleden 2 jaar geworden.
"Dan willen we niet met lege handen aankomen"' zeg ik. "Kunnen we stoppen om een olee olee te kopen"?
Een Indonesische familie kan behoorlijk ingewikkeld in elkaar zitten, zeker Budins familie. Tante is eigenlijk de moeder van Desiree, die Budin en zijn vrouw papa en mama noemt. Dan zijn er broers die eigenlijk geen broers zijn en ben ik ineens tante. Nee, niet de moeder van Desiree. In ieder geval ingewikkeld, maar wel erg gezellig zo'n zoete inval.
Olee olee, maar wat moet je geven aan een 2 jarige, die alles heeft. Budin en zijn vrouw hebben 8 jaar moeten wachten voordat Evlin geboren werd.
"Daarom hebben we hem een beetje verwend".
En dat klopt. Hij mag dan wel een beetje verwent zijn, maar het is wel een heel schattig knulletje, die zijn hoofd op je hand drukt als je hem een hand geeft. En soms een klein draakje kan zijn, die zijn longen uit zijn kleine lijfje gilt als hij zijn zin niet krijgt.
We kopen een H2O pistool en ook een voor zijn oudere zus. We worden verwelkomd door spiderman en spiderwoman, die de olees innen.
"Terima kasih" en de kadootjes worden op de stapel gelegd bij de andere olees.
Het tweetalig 'lang zal die leven' galmt door het pand, daarna wordt het gebed gezegd en kan het uitpakken beginnen.
We nemen afscheid als het feest in volle gang is. Evlin's spiderpak is drijfnat, spiderwoman heeft hem goed te pakken genomen met haar nieuwe speelgoed. Vol van het heerlijke eten nemen we op de luchthaven afscheid van Panur, onze chauffeur en Budin. Dankzij hem hebben we een geweldige tijd gehad hier en in Papua. Gewapend met allerlei tips voor Java en zijn telefoonnummer lopen we naar de incheck balie van ADAM air. Met 25 kg per persoon toegestaan, rest in de handbagage gepropt, schuiven de Indonesieers de stokoude boeing in. Het zou ons niets verbazen als erop het dak ook nog mensen zitten.
We zijn veilig in Surabaya zijn aangekomen, hebben olee olee voor ons zelf hebben gekocht. Bas een nieuw T-shirt en ik een nieuwe tas, we worden nu als VIPs behandeld.

• 22 September 2005 - 11:16

Marian:

Olee, olee voor al uw bruiloften, patijtjes en zelfs bij rouw een gepast cadeau. Plezier voor groot en klein ;-)

• 26 September 2005 - 05:41

Anita En Henk:

Hoi Pauline en Bas,

Inmiddels zitten wij in San Fransisco na een prachtige rondreis door Californie, Arizona, Nevada en Utah! Prachtig kamperen en wandelen in de Red Rocks,Grand Canyon, Bryce, Arches, gokken in Las Vegas waar de ruige mannen op Harley's voorbij scheuren. Kamperen tussen de indrukwekkende mammoetbomen (Sequoa's) en beren (NOOIT meer!!!) in Yosemite en Sequoa NP (waar deze ruige mannen trouwens niet kampeerden, dus zo ruig zijn ze niet!)En nu heerlijk genieten in San Fransisco, wat een heerlijke stad!

Heel veel groeten en veel reisgenot!

Groetjes, Henk en Anita

• 26 September 2005 - 15:50

Nicole V. D.:

Ik heb gewoon even geen woorden voor al die indrukwekkende belevenissen van jullie. Kunnen jullie straks wel weer wennen, gewoon hierin Nederland?
    Ik ben nu ook aan het genieten van het reisverslag van mijn zus en zwager die naar Namibië zijn. Welliswaar maar drie weken, maar de verhalen zijn ook prachtig.
    Zo kunnen wij alvast gaan fantaseren waar wij nog allemaal naar toe willen. Een mens moet wat te wensen over houden.
    Ik wacht met smart op de foto's die bij de laatste verhalen horen.
    Weer heel veel groeten van ons en tot de volgende keer.
    Nicole JP en Tessa.

• 27 September 2005 - 15:38

Jos Kruter:

Hi Pauline en Bas, heb van Rene jullie site gekregen en volg jullie nu al een tijdje, het is ontzettend leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken en de foto's maken het helemaal af! heel veel plezier en geluk verder, hoop dat je nog veel meemaakt en erover blijft schrijven. liefs Jos

• 27 September 2005 - 20:29

Inger:

Zo, eindelijk weer bijgelezen. Het gaat jullie goed, dat lijdt geen twijfel. Ga zo door! Ik stap een klein in beetje in jullie voetsporen: ik ga naar MAROKKO! Gaat het dan toch gebeuren. Met 18 vrouwen en zeker zoveel begeleiders worden we geacht 6 uur per dag door de woestijn te sjokken. per 2 vrouwen 1 kameel: moet lukken. Een absoluut noodzakelijk attribuut is een fluitje. Zonder fluitje niet mee. In geval van nachtelijke plaspartijen blijkt men het kamp nog wel eens niet erug te kunnen vinden...Vandaar. Mijn avontuur start 18 november. Duurt dus nog wel even. Moest het wel al even kwijt. Hier verder alles oke. Hans heeft iedere vrijdag SMS contact met Fred. Gaat ook goed. Z'n wijnvoorraad inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. Goh...Maar ook zij maken het verder bijzonder goed. Dikke zoen. Inger

Verslag uit: Indonesië, Makassar

Rondje om de wereld

Een rondje om de wereld via de oost naar de west. Van Amsterdam naar Amsterdam.

10 Juli 2006

Evacuatie plan

11 December 2005

Lemons?!

20 November 2005

Op naar een nieuw avontuur

02 November 2005

Olee olee

08 September 2005

Tourist Pig

05 September 2005

Leren sloffen met plastic sloffen

22 Augustus 2005

Bij de mensen thuis

31 Mei 2005

Octopussy

24 Mei 2005

O moeder wat is het heet!

17 Mei 2005

Rajasthan Tour

17 Mei 2005

Terug van het dak van de wereld

03 Mei 2005

Vlaggen en gebeden

10 April 2005

Olifanten en tanden

05 April 2005

Heel aangekomen op onze eerste bestemming

30 Maart 2005

gegroet

28 December 2004

De route

25 November 2004

ons eerste bericht
Op reis met juffrouw Jannie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 'BasPauline.waar ben jij. nu' is voor iedereen die ons wil volgen op onze huidige reis. Veel plezier, groet BeP --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.opreismetjuffrouwjannie.com/ met verhalen en foto's --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- De verhalen/verslagen en foto's die we plaatsen op 'baspauline.waarbenjij.nu' zijn ons eigendom © en kunnen niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------