Terug van het dak van de wereld - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Op reis met juffrouw Jannie - WaarBenJij.nu Terug van het dak van de wereld - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Op reis met juffrouw Jannie - WaarBenJij.nu

Terug van het dak van de wereld

Blijf op de hoogte en volg Op reis met juffrouw Jannie

17 Mei 2005 | Nederland, Amsterdam

We zitten alweer in Delhi, maar ik wil jullie Tibet niet laten missen.
Het is dus ademloos zoals ik al eerder heb gemeld en het is alleen maar ademlozer geworden. Tibet is prachtig, ruig, onherbergzaam, eenzaam, onleefbaar en wat je nog meer kan verzinnen. Na Lhasa hebben we Stephan niet meer gezien op de fiets. Ik heb zijn verslag gelezen over de weg die wij ook gevolgd hebben en met de 4 wheel drive was dat behoorlijk afzien. Met de fiets moet het echt heftig zijn.
Na Lhasa zijn we met 5 Toyota landcruisers richting Samye vertrokken langs het schorpionen meer. Om het Samye klooster te bereiken zijn we met een platbodem een wild stromende rivier overgestoken. Het leek dichtbij, maar tegen de stroom in hadden we ruim 1,5 uur nodig om de overkant te bereiken. Daarna nog ruim een half uur op gevouwen in een bus vol Tibetanen door een zandbak. Even nog een aanvullinng op Tibetanen. Behalve dat het zeer vriendelijke mensen zijn, klopt het varhaal van Marco Polo over hun verder ook. De Tibetanen zijn naar aller waarschijnlijkheid het smerigste volk op onze aardbol. Wat ik begrepen heb is dat ze twee maal per jaar heen huis kuisen en dan ook zelf een bad nemen, waarschijnlijk gaan de kleren niet in de was. Een bus vol Tibetanen is dus echt geen lolletje.
Onze weg ging na onze Samye ervaring weer terug over het water, verder over een stoffige weg met zandstormen, met steeds minder begroeiing dieper de Himalaya in. We hebben onderweg een aantal prachtige kloosters bezocht, ceremonies meegemaakt, monniken zien debatteren, en geslapen in wat men hotels noemt. Alle basics waren aanwezig, zoals water, een bed en eten, dus alles wat een mens nodig heeft. De temperatuur was over dag redelijk in de zon en s'nachts gewoon ijskoud.
Omdat de regens nog niet waren begonnen, waren de wegen goed begaanbaar, dat betekend geen landslides of enorme modderpoelen. Onze chauffeurs hebben daarom een route gevolgt die niet door veel touristen wordt gevolgt.Het plattelands leven van Tibet hebben we volop kunnen bekijken, ik begrijp niet dat een mens in deze eenzaamheid en ruigte kan leven. Oke je het elke morgen een prachtig uitzicht als je opstaat, maar verder...... ik weet het niet.
Wij genoten in ieder geval van de prachtige vergezichten en trokken steeds dieper de hoogvlakte op. Het weer is steeds helder geweest en op weg naar het dak van de wereld kregen we de eerste echt hoge toppen te zien. Moet je voor stellen; je gaat passen over van ruim 5000 meter, rijd over hogvlaktes van zo'n 4000 meter hoog en dan zien je in eens toppen waarvan je weet dat ze rond de 8000 meter zijn. Wauw dus en weer ademloos.
Na een pas van 5200 meter kregen voor het eerst zicht op de Everest, het dak van de wereld, bijna 8800 meter hoog! Prachtige lunch plek, maar je moet niet proberen hard te gaan lopen, zelfs van eten raak je buiten adem.
Ons bezoek aan "het Basecamp" was ook weer een hoogtepunt. Vol met macho's die hier zo'n 2 a 3 maanden verblijven voor ze aan hun bedwinging van de Everest beginnen. Voorzien van hightech apparatuur verblijven ze in in tentenkampen die voor ons, gewone toeristen, verboden zijn. Jammer want ik had het wel eens goed willen bekijken. In ieder geval hebben we er overnacht in tenten gemaakt van turkentassen doek. Ik had het niet willen missen, maar 1 nacht was genoeg. S'ochtends vroeg was het wild stomende riviertje bevroren en bleek iedereen de nacht te hebben uit gezeten.

Op dit moment zit ik bij de YMCA in Delhi te internetten. Het temperatuur verschil met 2 dagen geleden is ruim 50 graden. Morgen gaan we beginnen aan een 14 daagse tocht door Rahdjastan, maar daarover meer in ons volgende bericht

• 17 Mei 2005 - 08:43

Chantal En Wendy:

Wat hebben jullie het toch vervelend zeg!!! Onze dag ziet er als volgt uit: RNA isoleren, 210 inzetten, patienten opwerken en als er tijd is even lunchen. Maar genieten jullie maar hoor. Wij zouden ook wel een stukje van de Everest willen zien, we kijken uit naar je prachtige foto's.
    Dikke kussen van ons.

• 17 Mei 2005 - 11:38

Heleen:

Tja, en hier is het atelierwerk en voorbereiding voor expo van aanstaande september. Nog veel werk te doen, maar ik zie er ook naar uit. Loly heeft een baby gekregen, een jongen. Er was een babyfeest met veel Spanjaarden en harde muziek en eten en iedereen liep met het ventje te sjouwen. Maar gezellig hoor. Je krijgt de groeten van haar en van Hanneke.Had ik verteld we hebben er een katje bij, vers uit het nest, en heet Einstein. Het is een poepie, je wordt zeker verliefd als je hem ziet. Het is een main coon en wordt een grote gozer. Gerard gaat goed en heeft het druk als bromsnor zijnde. Volgen jullie mooie reis met belangstelling en ga je nu dus nu en dan echt even missen voor een telefoontje enzo. Dikke kus voor Basje en jou van ons, Gerard&Heleen xxx

• 22 Mei 2005 - 12:18

Sonja:

Wat kan ik zeggen. Die bergen blijven voor mij bijzonder. Jammer dat jullie nu al van het dak gevallen zijn. Ik vindt de tijd heel snel gaan. Bovendien hebben jullie al zoveel gezien. Waarschijnlijk zitten jullie nu voor je gevoel echt in een andere wereld.
    Onze jongens groeien maar door. Zijn deze week naar een basisschool gaan kijken. Verder weten we nog niet waar de vakantie ons heen gaat brengen. Wordt het bergen of......
    Groetjes.

• 22 Mei 2005 - 19:29

Nicole Van D.:

Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik heb vandaag pas al jullie prachtige reisverslagen gelezen. Voor mij is het al heeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeel om te verwerken, hoe moet dat dan voor jullie zijn ?! Het lijkt me heel apart om in een betrekkelijk korte tijd zo enorm veel ervaringen op te doen.
    Vanaf nu ga ik zeker vaker de site bezoeken om zo ook wat vaker te reageren, want ik kan me voorstellen dat het fijn is te lezen dat in Nederland ook alles gewoon doorleeft.
    Ten opzichte van wat jullie meemaken heb ik weinig spannends te melden, ik ga vanavond lekker tv kijken, dat zouden jullie zeker ook wel eens willen ?
    Veel groetjes en liefs van Nicole en voor Bas: die met die hertjes in de tuin.

• 23 Mei 2005 - 14:00

Ely Haag:

weet niets te melden, maar vindt het wel leuk om jullie ervarigen te lezen

groetjes M Dobbelsteen

• 30 November 2005 - 08:01

Benny Van Roy:

Hoi Bas en Pauline, na de trip naar Nepal/Tibet jullie contactgegevens kwijtgeraakt en nu teruggevonden. Leuk verslagje en vooral dat van Auzzie was leuk om lezen. Moet de rest van de berichten waarschijnlijk nog eens lezen om de schrijver van het auzzie stukje te kunnen plaatsen.
    Nog veel plezier op jullie avontuur.

Benny en Linda

• 30 November 2005 - 08:02

Benny Van Roy:

Wees nu niet boos maar de foto van het dak van de wereld in het laatste licht is eigenlijk een foto van het dak van de wereld in het eerste licht. (Vlak na zonsopgang).
    Maar het was mooi om ze terug te zien.

Benny

Verslag uit: Nederland, Amsterdam

Rondje om de wereld

Een rondje om de wereld via de oost naar de west. Van Amsterdam naar Amsterdam.

10 Juli 2006

Evacuatie plan

11 December 2005

Lemons?!

20 November 2005

Op naar een nieuw avontuur

02 November 2005

Olee olee

08 September 2005

Tourist Pig

05 September 2005

Leren sloffen met plastic sloffen

22 Augustus 2005

Bij de mensen thuis

31 Mei 2005

Octopussy

24 Mei 2005

O moeder wat is het heet!

17 Mei 2005

Vlaggen en gebeden

10 April 2005

Olifanten en tanden

05 April 2005

Heel aangekomen op onze eerste bestemming

30 Maart 2005

gegroet

28 December 2004

De route

25 November 2004

ons eerste bericht
Op reis met juffrouw Jannie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 'BasPauline.waar ben jij. nu' is voor iedereen die ons wil volgen op onze huidige reis. Veel plezier, groet BeP --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.opreismetjuffrouwjannie.com/ met verhalen en foto's --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- De verhalen/verslagen en foto's die we plaatsen op 'baspauline.waarbenjij.nu' zijn ons eigendom © en kunnen niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------